Medenjaci

Ovi tradicionalni keksići uobičajeno se rade tokom Božića i Nove godine. Svojim mirisima cimeta i začina još više doprinose domaćoj blagdanskoj atmosferi.

Info

Način pripreme: Pečeno Jelo

Kategorija Jela: Slastice i Deserti

Tip Jela: Suhi Kolači i Keksi

Težina Pripreme: 50 od 100

Trajanje Pripreme: 120 minuta

Priprema

Zagrijte mlijeko i u njega dodajte med i ulje. Mlaku smjesu prebacite u veću posudu i dodajte jaja, šećer, vanilin šećer i začine za medenjake. Na kraju dodajte prosijano brašno sa sodom bikarbonom.

Smjesa je meka te ju je potrebno razdijeliti na 4 dijela te loptice zamotane u foliji za održavanje svježine staviti u hladnjak i to najbolje preko noći. Sijedeći dan razvaljajte loptice na debljinu 0,5 cm i izrežite na željene oblike.

Preporučamo da koristite papir za pečenje odmah prilikom razdvajanja tijesta kako bi se keksi što manje selili i grijali. Nemoje dopustiti da se smjesa zagrije prilikom rezanja te još hladni kolačići moraju ići u pečnicu prethodno zagrijanu na 180C.

Ukoliko vam se smjesa previše zagrije, medenjaci će se razliti prilikom pečenja. Ovi suhi keksi se peku nekih desetak minuta. Pustite ih da se malo ohlade prije nego ih mičete sa mjesta gdje su se pekli. Ukrasite medenjake.

Sastojci

1 kg glatkog brašna

1 jaje

4 žumanjka

2 šalice meda (šalica od 2 dl ili 0,85 us cups)

1 šalica ulja

1 šalica šećera

40 g sode bikarbone

0,5 šalica mlijeka

4 vanilin šećera

30 g začina za medenjake (2 jušne žlice)

brašno za radnu površinu

Savjeti i Trikovi

Medenjake možete ukrasiti šećernom glazurom a taj dio pripreme keksića možete prepustiti i djeci koja će posebno uživati u vlastitim jestivim kreacijama.

Šećerna glazura se radi od 2 bjelanjka,500 grama šećera u prahu i žlice limunovog soka koji se miksaju dok ne postanu gusta smjesa.

Za ukrašavanje možete koristiti pribor ali i obične PVC vrečice za čuvanje ili zamrzavanje hrane (ukoliko koristite njih, pazite da im vrh/prorez koji ćete koristiti za ukrašavanje bude što manji).

QR link

link na trenutnu stranicu/