Pašticada

Pašticada je kultno tradicionalno dalmatinsko jelo koje svi pripremaju uz neke vlastite varijacije začina. Zahtijeva mariniranje mesa barem dva dana prije pripreme te se ovo jelo planira unaprijed.

Info

Način pripreme: Pirjano Jelo

Kategorija Jela: Glavna Jela

Tip Jela: Jela s Govedinom

Težina Pripreme: 75 od 100

Trajanje Pripreme: 240 minuta

Priprema

2 dana prije pripreme, špikovati but štapićima mrkve, klinčićima i češnjakom. staviti meso u manju posudu, dobro i oblilno natrljati soli i paprom te u vino umutiti 100 ml vode, kvasinu, usitnjeni ružmarin.

U marinadu također staviti preostali češnjak, jednu usitnjenu glavicu luka i lovorov list (prema ukusu).Meso u marinadi dobro je okrenuti kako bi se marinada što bolje upila. Meso sobne temperature stavite peči na naglo, na štednjaku u posudi s uljem tako da se malo zapeče sa svake strane.

Izvaditi meso i na ulje staviti 2 glavice narezanog luka, mrkvu, celer, peršinov korijen i list da se malo propirjaju, vratite meso i podlijte marinadom.Kuhati dok vino ne ispari i podlijevati cijelo vrijeme. Dodati konzerviranu rajčicu i muškatni oraščić te začina ukoliko je još potrebno. Pirjati i do 3 sata.

Nakon što je meso gotovo izvadite ga i narežite na ploške nakon što malo odpočine. Umak propasirajte i izmiksajte štapnim mikserom ukoliko je potrebno. Gustoću umaka možete regulirati dodavanjem još vode. Meso narezano na ploške vratite u umak i još stavite lagano kuhati 30 minuta.

Sastojci

1,5 kg goveđeg buta u komadu

sol

papar

5-6 klinčića

4-5 češnja češnjaka

5-6 velikih mrkvi

1 veći peršin (korijen i list)

1 mali celer

3 velike glavice luka

200 ml crnog vina

100 ml vode

100 ml maslinovog ulja

grančica ružmarina

2 velike žlice kvasine

prstohvat muškatnog oraščića

2 žlice koncetrata rajčice

Savjeti i Trikovi

Ukoliko nemate goveđi but, možete koristiti i juneći no tada je vrijeme pirjanja kraće.

Pašticadu ne možete dobro pripremiti s malim komadom mesa te ju planirajte za veći broj gostiju.

Za špikanje koristiti iglu za špikanje ili tanki i dugački nož.

QR link

link na trenutnu stranicu/