Blitva

Blitva je biljka koja ima široke mesnate listove (postoji i blitva koja ima relativno male listove u odnosu na debelu peteljku) i uzgaja se zbog izuzetno hranjivog i ukusnog lišća uglavnom u mediteranskom području. Ova niskokalorična namirnica je bogata magnezijem, željezom te vitaminima B i C.

Info

Način pripreme: Kuhano Jelo

Kategorija Jela: Prilozi i Umaci

Tip Jela: Vegetarijanska Jela

Težina Pripreme: 20 od 100

Trajanje Pripreme: 20 minuta

Priprema

Blitvu operite i narežite na trake 2 – 3 cm širine. Stapke izrežite na manje komade. U veliki lonac s dosta vode, nakon što je voda prokuhala, stavite kuhati opranu blitvu.

U vodu prethodno dodajte malo soli i žlicu do dvije maslinovog ulja.Pustite da voda s blitvom zavrije i blitvu nakon toga odmah izvadite iz vode i dobro procijedite. U posudu stavite maslinovo ulje i stavite pržiti sitno nasjeckan češnjak. Nemojte dopustiti da češnjak potamni. Na ulje i češnjak dodajte ocijeđenu blitvu i još kratko prodinstajte, posolite prema ukusu i poslužite toplo ili hladno.

Blitvu možete pripremiti i s krumpirom tako da kockice krumpira stavite kuhati a kada je krumpir skoro kuhan dodajte blitvu.

Kada su blitva i krumpir kuhani, procijedite, dovršite na isti načni s maslinovim uljem i češnjakom. Ukoliko više volite  sitniji krumpir, izgnječite krumpir ga dok miješate ili ga narežite na jako male kockice.

Sastojci

1 kg blitve

4-5 žlica maslinovog ulja

3-4 češnja češnjaka

sol

Savjeti i Trikovi

Blitva u hladnjaku može izdržati i do tjedan dana, a kod pripremanja je potrebno listove dobro očistiti i oprati pod mlazom vode.

Radi očuvanja nutritivno vrijednih sastojaka, dovoljno je da se kuha otprilike 5 do 7 minuta i to uvijek nepoklopljena kako bi neželjene tvari mogle slobodno ispariti.

Izbjegavajte kupnju blitve čiji su listovi povenuli ili imaju promjene u boji, a stabljika je mekana sa znakovima kvarenja.

Blitva je izvrstan prilog uz ribu, meso i perad.

QR link

link na trenutnu stranicu/